Načítám ...

Vrtáky: Průvodce správným výběrem a používáním

V našem nejnovějším článku se podíváme na hlavní rozdíly mezi vrtáky do dřeva, betonu a železa. Zjistíte, proč je klíčové použít správný typ vrtáku pro konkrétní materiál a jaké jsou výhody specializovaných vrtáků.

09.06.23

Hurdálek

0

V našem nejnovějším článku se podíváme na hlavní rozdíly mezi vrtáky do dřeva, betonu a železa. Zjistíte, proč je klíčové použít správný typ vrtáku pro konkrétní materiál a jaké jsou výhody specializovaných vrtáků.

 

Přečtěte si tohoto průvodce, který vám pomůže vybrat správný vrták a dosáhnout precizního a efektivního vrtání bez rizika poškození materiálu.

Vrtání do dřeva

Vrták do dřeva je speciálně navržený nástroj, který přináší mnoho výhod při vrtání do dřevěného materiálu. Jeho konstrukce je optimalizovaná tak, aby nejen zajišťovala čisté a přesné díry, ale také minimalizovala problémy, které mohou nastat při použití jiného typu vrtáku.

Hlavní rozdíl mezi vrtákem do dřeva a vrtákem určeným pro jiné materiály (například železo) spočívá v konkrétních vlastnostech a designu. Vrták do dřeva je vybaven středícím hrotem, který umožňuje přesné umístění vrtáku na povrchu dřeva a zajišťuje stabilní a správný začátek vrtání, což je velice důležité pro dosažení přesného vrtacího otvoru bez odchylek.

Dalším významným prvkem vrtáku do dřeva jsou podbroušené břity. Tyto ostré břity se snadno prořezávají dřevem a umožňují plynulý postup vrtání. Díky nim se minimalizuje riziko zaseknutí nebo ucpání vrtané díry pilinami, což výrazně zvyšuje efektivitu práce.

Důležitou součástí těla vrtáku do dřeva je také široká drážka, sloužící pro plynulý odvod pilin. Při vrtání dřeva vzniká velké množství pilin, které je nutné účinně odvést z vrtaného otvoru. Díky široké drážce jsou piliny rychle a efektivně odváděny, což zabraňuje ucpání díry a přehřátí vrtáku. Bez správného odvodu pilin by mohlo dojít k různým problémům – především při vrtání hlubších děr. Dbejte tedy při vrtání pozornost tomu, aby byly piliny dostatečně a správně odváděny. Předejdete tak nepříjemným potížím a zbytečnému opotřebení nebo poškození vrtáku.

 

Proč nepoužívat pro vrtání dřeva jiné vrtáky

Používání vrtáků určených pro jiné materiály, jako je například železo, při vrtání do dřeva není doporučeno hned z několika důvodů.

Prvně – vrták určený pro jiné materiály nemá obvykle středící hrot, což ztěžuje přesné navedení a umístění vrtáku na povrchu dřeva a může vést ke špatnému začátku vrtání. Dále je nutné uvést, že ostré břity vrtáků do dřeva jsou navrženy tak, aby se snadno prořezávaly dřevem, zatímco vrtáky určené pro jiné materiály by mohly mít příliš tvrdé břity, které by se nedostatečně prořezávaly a způsobovaly nežádoucí problémy. Zároveň nemusí mít dostatečně širokou drážku pro odvod pilin, což může vést k ucpání vrtané díry, přehřívání nebo dokonce k poškození vrtáku.

Je tedy klíčové pro vrtání dřeva používat správný typ vrtáku, který je pro to speciálně navržen. Zaručíte tím tak efektivitu, přesnost a bezpečnost při práci s dřevěnými materiály. Investice do kvalitního vrtáku se vyplatí a umožní vám dosáhnout profesionálních výsledků.

 

Hledáte kvalitní vrtáky do dřeva?
Navštivte náš e-shop se širokou nabídkou vrtáků do dřeva pro každé použití

 

Vrtání do železa

Vrtáky do železa jsou nezbytným vybavením většiny dílen s využitím v mnoha oblastech, jako je stavba, kovovýroba a různé drobné opravy v domácnosti nebo samotné dílně.

Používání správného typu vrtáku při práci se železnými materiály je klíčové pro dosažené efektivního vrtání, přesných děr a minimalizaci problémů.

Hlavní výhoda vrtáků určených pro železo spočívá v jejich tvrdosti a odolnosti vůči tvrdým materiálům. Tyto vrtáky jsou vyrobeny z kvalitní oceli a mají speciální povrchovou úpravu, která jim umožňuje snadno prorážet a vrtat železné materiály. Jejich geometrie je navržena tak, aby se dokázaly vypořádat s tvrdostí a odolností materiálu.

Dalším důležitým prvkem vrtáku do železa je přítomnost speciálních hrotů a břitů. Ty jsou navrženy tak, aby se dokázaly snadno "zakousnout" do vrtaného materiálu a zajišťovali stabilní vrtání bez skluzu. Tento design přispívá k přesnému a bezpečnému vrtání.

Velkou pozornost je nutné věnovat především správnému nabroušení vrtáku, ale také použití správného sklonu hrotu, který se pohybuje od 118° - 135°, podle typu vrtaného materiálu.

Hodnoty vrcholového úhlu vrtáku dle obráběného materiálu

Ocel do 70 kp/mm2110°
Ocel do 70 – 90 kp/mm2120°
Ocel slitinová (zušlechtěná) 90 – 120 kp/mm2130°
Šedá slitina do 20 kp/mm295°
Slitiny hliníku110° - 130°
Měď140°
Tvrdý bronz a mosaz135°
Plastické hmoty80 - 100°
Hliník130° - 140°

Zjednodušeně lze říci, že úhly 90° až 120° lze použít pro vrtání do snadno obrobitelných materiálů a pro běžné použití, zatímco větší úhly lépe vrtají do tuhých materiálů nebo při požadavcích na vysokou přesnost vrtané díry.

 

Proč nepoužívat pro vrtání železa jiné vrtáky

Při vrtání železa je důležité používat vrtáky specificky navržené pro tento materiál, a to z několika důvodů.

Vrtáky určené pro jiné materiály, jakou je dřevo nebo plast, nemají obvykle dostatečnou tvrdost a odolnost pro efektivní vrtání železa. Pokud se použije nesprávný typ vrtáku, může dojít ke skluzu, poškození nástroje, narušení vrtaného otvoru a snížení přesnosti výsledné díry.

Vrtání železa je také často spojeno s vyššími otáčkami a silnějším tlakem než je vrtání jiných materiálů. Vrtáky na železo jsou konstruovány tak, aby vydržely tyto náročnější podmínky a zůstaly ostré a funkční i při intenzivním vrtání.

Správný vrták do železa je tedy nezbytným nástrojem pro profesionály i domácí kutily, kteří se zabývají vrtáním do železných materiálů. Použití správného typu vrtáku zajišťuje efektivitu, přesnost, bezpečnost a prodlužuje živostnost nástroje. Investice do kvalitních vrtáků se tak vyplatí a umožní dosáhnout profesionálních výsledků při práci.

 

Hledáte kvalitní vrtáky do železa?
Navštivte náš e-shop se širokou nabídkou vrtáků do železa pro každé použití

 

Vrtání do betonu

Vrtáky určené pro vrtání do betonu jsou specifickým a speciálně navrženým nástrojem pro práci s tímto tvrdým materiálem. Použití správného typu vrtáku je naprosto klíčové pro efektivitu, bezpečnost a dosažení požadovaných výsledků.

Vrtáky určené na vrtání betonu mají několik charakteristických vlastností, které je odlišují od ostatních vrtáků pro jiné materiály. Jejich konstrukce je robustní a odolná, aby dokázala zvládnout tvrdost a pevnost betonu. Vrtáky jsou často vyrobeny z karbidového nebo vidiového materiálu, který je extrémně tvrdý a odolný vůči opotřebení.

Hlavní výhodou těchto vrtáků je jejich geometrie a ostří. Mají špičatý hrot, který jim umožňuje snadno proniknout do betonu a zahájit vrtání. Ostré břity se pak prořezávají betonem a postupují dál, což umožňuje rychlé a efektivní vrtání.

Dalším klíčovým prvkem vrtáků do betonu je jejich spirálový vzor drážek. Tento design umožňuje účinný odvod sypkého materiálu, který při vrtání vzniká. Prach a ostatní materiál se efektivně odvádí, což minimalizuje riziko ucpání díry a přehřátí vrtáku.

Důležité je také zmínit, že vrtání do betonu mnohdy vyžaduje použití vrtacího kladiva nebo vrtačky s příklepem, které umožní vrtání otvorů do extrémně tvrdých materiálů. Vrtáky do betonu jsou navrženy tak, aby snášely tyto velké nárazy a vibrace, které při použití vrtacího kladiva nebo příklepu vznikají.

Využití vrtáků určených na vrtání betonu je nezbytné při stavbě, renovacích a dalších projektech, které zahrnují práci s betonem. Použitím specializovaného vrtáku do betonu můžete dosáhnout rychlého a efektivního vrtání, přesných děr a minimalizace problémů při práci s tímto náročným materiálem.

 

Proč nepoužívat pro vrtání betonu jiné vrtáky

Použití jiného typu vrtáku, který není specificky určen na vrtání betonu, může mít hned několik nežádoucích důsledků. Ostatní vrtáky nemají dostatečnou tvrdost a odolnost pro práci s betonem, díky čemuž může dojít k opotřebení či poškození vrtáku, nedostatečnému prořezávání betonu a snížení přesnosti díry.

 

Hledáte kvalitní vrtáky do betonu?
Navštivte náš e-shop se širokou nabídkou vrtáků do betonu pro každé použití

 

Závěrem

Doufáme, že vám tento průvodce poskytl užitečné informace o správném výběru a používání vrtáků. Jak jste se dozvěděli, každý materiál vyžaduje specifický typ vrtáku, aby se dosáhlo nejlepších výsledků a minimalizovalo riziko poškození. Bez ohledu na to, zda se věnujete projektům ve vaší domácnosti nebo pracujete jako profesionál, správný vrták je klíčový pro dosažení těch nejlepších výsledků.

Náš tým ve společnosti TRIUMF professional tools je tu, abychom vám pomohli s výběrem správného nářadí pro vaše potřeby. Nezapomeňte se řídit doporučením výrobců a při výběru vrtáku zohlednit typ materiálu, s nímž budete pracovat.

Máte nějaké dotazy ohledně vrtáků nebo jakéhokoli dalšího nářadí? Nebojte se nám napsat a sdělit nám vaše zkušenosti. Jsme tu pro vás a rádi vám pomůžeme.

Líbí se mi

Přidat komentář

Komentáře nesmí obsahovat odkazy na jiné články nebo weby

Vyhledávání

Odběr novinek

Dostávejte ty nejnovější informace o našem sortimentu a společnosti pohodlně do své e-mailové schránky.

Odběr můžete kdykoliv odhlásit ve svém účtu nebo v patičce každého newsletteru.

Fotogalerie

Vizualizace budovy centrály v České Skalici Vozy obchodních zástupců TRIUMF professional tools na servisy Vozy obchodních zástupců TRIUMF professional tools na obchody

Máte dotazy? Potřebujete bližší informace o našem sortimentu? Neváhejte nás kontaktovat!

Kontaktovat