Načítám ...

Vozové parky v České republice postupně mládnou, závady přetrvávají

Zatímco dříve se řešily problémy vstřikovačů a žhavících svíček u vozidel starších 10 a více let, v současné době řešíme demontáže již u tříletých vozů s minimálním nájezdem kilometrů. Předejít problémům přitom může být poměrně jednoduché.

11.05.23

Zákravský

1

Zatímco dříve se řešily problémy vstřikovačů a žhavících svíček u vozidel starších 10 a více let, v současné době řešíme demontáže již u tříletých vozů s minimálním nájezdem kilometrů. Předejít problémům přitom může být poměrně jednoduché.

 

Před několika lety, kdy jsme začínali s poskytováním služby demontáže zakarbonovaných, zarezlých, zalomených žhavičů a zalomených či zatuhlých vstřikovačů, očekávali a doufali jsme, že některé konstrukční chyby při výrobě vozidel výrobci napraví a naše služba už nebude potřebná.

Automobilky však stále vyrábějí nové a nové vozy a zdá se, že prioritou se stává spíše kvantita než kvalita.

Zatímco dříve se řešily problémy u vozidel starších 10 a více let, v současné době řešíme demontáže již u tříletých vozů s minimálním nájezdem kilometrů. U takto mladých vozidel se už nedá říci, že by majitelé zanedbávali jejich údržbu, ale spíše by se odpovědnost dala připsat výrobci, který nedostatečně poučuje v servisním manuálu o úkonech, které by případným závadám předcházeli.

Předejít problémům přitom může být poměrně jednoduché. Provádějte pravidelnou kontrolu žhaviče jeho demontáží z motoru, vizuálně zkontrolujte celé jeho tělo a před zpětnou montáží jej ošetřete správným (nejlépe keramickým) mazivem. Tato operace zabere podstatně kratší dobu a je finančně o mnoho výhodnější než pozdější demontáž zalomeného žhaviče.

 

Jako příklady z naší praxe si můžeme uvést tyto problémové situace:

Žhavící svíčky motoru koncernu VAG 1.6 TDI nebo 2.0 TDI CR

U těchto motorů majitelé / servisní technici častokrát demontáž žhavičů zanedbávají, dokud se nerozsvítí kontrolka žhavení nebo nenastane závada DPF filtru. Ačkoliv tento typ motoru nalezne na mnoha vozech, jako jsou Škoda Octavia III, Superb, Passat nebo VW Caddy apod., demontáže našimi techniky se neustále opakují a narůstají.

Takto zanedbávané a nefunkční žhaviče nejenže zabraňují spuštění regenerace DPF filtru, ale následně ovlivňují chod celého motoru. Důsledkem takovýchto závad může být nemožnost měření emisí pří pravidelné STK nebo i samotné odstavení vozidla mimo provoz.

Ať už tedy Váš vůz tento typ motoru obsahuje či nikoliv, důrazně doporučujeme o žhaviče pečovat a jejich údržbu nezanedbávat.

Vstřikovače motorů Ford 2.0 TDCi YNF6 a další

Ačkoliv se jedná o nové motory, Ford od roku 2016 ve vozidlech Transit / Transit Custom nevyřešil zásadní problém s pronikáním vlhkosti do prostoru ventilového víka. Zde se poté tato vlhkost shromažďuje v okolí vstřikovačů a proniká přímo do komory vstřikovače. To má za následek to, že se již v krátkém časovém období vytvoří oxidace ocelového vstřiku a hliníkové hlavy.
Ve spojitosti s obecně poruchovými vstřikovači VDO-Continental je demontáž vstřikovače i po tak krátké době provozu problémová.

Problém se však výrobci Ford (ani jiným) nepodařilo dodnes vyřešit a jedinou změnou v roce 2019 bylo nahrazení vstřikovačů VDO-Continental za vstřikovače Siemens, které však problém končící demontáží vstřikovače pouze oddálil.

Bohužel pro všechny majitele těchto vozů a motorů je toto konstrukční řešení jen tzv. "časovanou bombou", která po vypršení záruky na automobil nemile překvapí je i jejich peněženky.

Jednoduchým a méně nákladným řešením je opět důkladná údržba a pravidelný servis v autoservisech s vizí v dlouhodobý provoz vozidla.

 

Máte k problematice vstřikovačů a žhavičů dotazy? Napadli Vás při čtení článku další problémy, se kterými se v praxi setkáváte Vy?

Neváhejte se obrátit na našeho specialistu, který Vám poskytne veškeré potřebné informace, poradí a nebo si s Vámi rovnou domluví termín demontáže!

Tomáš Zákravský

Odborný prodejce / specialista přípravků pro autoservis

servis10@triumfcz.eu

+420 734 155 825

Líbí se mi

Přidat komentář

Komentáře nesmí obsahovat odkazy na jiné články nebo weby

Vyhledávání

Odběr novinek

Dostávejte ty nejnovější informace o našem sortimentu a společnosti pohodlně do své e-mailové schránky.

Odběr můžete kdykoliv odhlásit ve svém účtu nebo v patičce každého newsletteru.

Fotogalerie

Vizualizace budovy centrály v České Skalici Vozy obchodních zástupců TRIUMF professional tools na servisy Vozy obchodních zástupců TRIUMF professional tools na obchody

Máte dotazy? Potřebujete bližší informace o našem sortimentu? Neváhejte nás kontaktovat!

Kontaktovat